Wijk-GGZ
Project Wijk GGZ is erop gericht te voorkomen dat inwoners met een psychosociale kwetsbaarheid ontregeld raken. Of erger: uitgestoten worden door de omgeving vanwege overlast of risicovol gedrag. Teams ondersteunen verwijzers en bieden tijdige en passende hulp of begeleiding. Zowel formeel als informeel.
Gewenste impact
Wijk GGZ draagt bij aan community care: de zorg dichter bij de mensen. Formele en informele zorg hebben handelingsperspectief en zijn beter afgestemd op inwoners met ernstige psychiatrische kwetsbaarheid. Mensen kunnen in hun eigen omgeving blijven wonen. Kwantitatieve monitoring brengt bezetting van teams, verwijzingen, herstel ondersteunende kennismakingen, adviezen en wachtlijsten in beeld.
Waarde voor de professional
- Je komt los van medisch denken en sluit aan bij inwoners en naasten.
- Je leert van ervaringsdeskundigen handelen en denken vanuit cliƫntperspectief en doen wat nodig is.
Economische waarde
Zorgverzekeraars en gemeenten betalen exploitatiekosten. ZonMw draagt de ontwikkelkosten. De CHE voert onderzoek uit met de effectencalculator en maakt zo het financieel maatschappelijk effect zichtbaar.
Kernactiviteiten
Kernactiviteiten zijn bijvoorbeeld: het opstellen van een plan van aanpak op basis van ervaringen elders in Gelderland, implementeren van Wijk GGZ in drie gemeenten en monitoring en evaluatie.
Waarde voor het netwerk
Partners krijgen door dit project meer handelingsperspectief bij bewoners met een ernstige psychische kwetsbaarheid. Huisartsen en de lokale toegang worden ontlast bij complexe casussen. Kortdurende ondersteuning doet de druk op wachtlijsten afnemen.
Partners
Gemeente EdeGemeente WageningenMenzisVeiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-MiddenIriszorgPropersonaRIBW Arnhem & Veluwe ValleiSizaChristelijke Hogeschool EdeMeer informatie
Wanneer u vragen hebt en/ of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de programmamanager van deze coalitie.