Inwonerparticipatie

Echte participatie ontstaat wanneer inwoners zich betrokken voelen bij onderwerpen die direct impact hebben op hun dagelijks leven. Het is goed om te beseffen dat inwoners niet overal over mee willen denken. Beleidsvraagstukken op regionaal niveau spreken hen minder aan dan concrete ontwikkelingen in hun eigen straat, buurt, dorp of stad. Daarom kiezen we ervoor om in de Gelderse Vallei met drie verschillende vormen van inwonersparticipatie te werken.

Dit is een verdere uitwerking van het voorstel dat Zorgbelang Inclusief Participatiepartners voor de Vitale Gelderse Vallei heeft opgesteld op basis van gesprekken en inspirerende voorbeelden uit het land.

1. Participatie in wijken en buurten

Inwoners willen betrokken zijn bij zaken die hun aan het hart gaan en waar ze werkelijk invloed kunnen uitoefenen. In wijken en dorpen wordt al volop geparticipeerd. Lokaal zijn er inwonersinitiatieven en is inwonersparticipatie opgenomen in het sociaal werk. Daarnaast betrekken de gemeenten inwoners op verschillende manieren bij (beleids)vraagstukken over ruimtelijke ordening vallen, speeltuintjes, buurthuizen of zorg en ondersteuning. Waarderend vernieuwen (samen oplossingen verkennen en bedenken) en maatschappelijke dialoogsessies zijn voorbeelden die in de Gelderse Vallei worden toegepast.

Verder gaat het regionale project versterken eerstelijn aan de slag met het vormgeven van een hecht wijkverband in elke wijk. Met en rondom de inwoner, gericht op gezondheid en welzijn. Ze starten hiervoor met pilots in Lunteren en Renswoude. De focus ligt op preventie en welbevinden. Het doel is dat het hecht wijkverband herkenbaar, vindbaar, aanspreekbaar en laagdrempelig toegankelijk is voor inwoners.

Er zijn dus al veel goede initiatieven, met en zonder actieve betrokkenheid van professionals. We kiezen ervoor om hierop voort te bouwen zodat we de beweging naar zorgzame gemeenschappen kunnen versnellen.

2. Participatie in projecten

De vijf coalities gaan aan de slag met inwonersparticipatie zodat inwoners, indien gewenst en naar vermogen, een actieve rol kunnen vervullen. Thuis Wageningen heeft de opdracht gekregen verschillende vormen van inwonersparticipatie uit te werken. Daarvoor zijn ze gestart met twee pilots voor de coalities Mentaal vitaal en Vitaal ouder worden:

De uitkomsten van deze pilots – op inhoud en proces – helpen ons om inwonerparticipatie structureel te verankeren. We verwachten de resultaten voor de zomer te ontvangen.

3. Participatie in beleid

De participatie hub is een regionaal netwerk dat zorgt dat inwoners van een regio betrokken worden bij beleid op het gebied van welzijn, zorg en gezondheid. Via de hub kunnen we kennis en ervaringen van inwoners beter inzetten om beleid te creëren dat aansluit op dagelijkse praktijk en behoeften.
Kortgezegd is een participatie hub:

In 2025 ligt de focus op het ontwikkelen van een actieplan om de hub vorm te geven. Eind 2025 willen we starten met de uitvoering daarvan.

Geen projecten gevonden in deze categorie.