Structureel samen aan tafel voor mensen met psychische klachten in Gelderse Vallei

Sinds de opstart in 2023 heeft de Overlegtafel GGZ Gelderse Vallei zich bewezen als dé regionale plek voor domeinoverstijgend casusoverleg (als onderdeel van het Mentaal Gezondheidsnetwerk). Mura Zorgadvies heeft samen met Huisartsen Gelderse Vallei en Pro Persona de opstart, coördinatie en evaluatie verzorgd, en ondertussen is deze tafel uitgegroeid tot een levendige digitale ontmoetingsplek voor en door professionals uit zorg- en sociaal domein: van huisartsen tot psychologen en van Wmo consulenten tot ervaringsdeskundigen.
Het succes?
De samenwerking tussen huisartsen, GGZ-aanbieders, gemeenten en andere betrokkenen. Een tafel die iedere drie weken online samenkomt, kennis uitwisselt en – belangrijker nog – oplossingen zoekt voor complexe zorgvragen.
In totaal werden er 23 overlegtafels gehouden, waarin 46 casussen werden besproken. De meerderheid van deze casussen werd ingebracht door huisartsen en het aantal bijdragen van GGZ en gemeenten groeit. En dat is te merken: met 17 verschillende partijen aan tafel, wordt er niet alleen gezocht naar antwoorden, maar wordt er ook ruimte geboden om elkaar(s aanbod) beter te leren kennen en beter te vinden. Het alternerende voorzitterschap zorgt ervoor dat iedereen gelijkwaardig gehoord wordt en zich steeds meer eigenaar voelt van de overlegtafel.
Wat levert dit nu concreet op?
Huisartsen en POH-GGZ voelen zich gehoord in hun zoektocht naar passende zorg voor hun patiënten. Door met elkaar samen een casus uit te diepen ontstaat onderling vertrouwen, betere kennis van elkaars aanbod en kortere lijnen. Het resultaat van iedere tafel is helder: elke casusindiener gaat naar huis met minimaal één concrete oplossing of stap om verder te zetten.
Voorbeelden van ingebrachte casussen
- Een 30-jarige dame met borderline en trauma: Waar kan zij terecht voor begeleiding als de behandeling binnen de GGZ niet meer passend is en de Wmo-zorg ook niet toereikend is?
- Een 43-jarige meneer met een conversiestoornis: De huisarts liep vast met de crisisdienst GGZ en SEH, wat nu? Wie kan hem helpen zonder vast te lopen in de doorverwijzingscirkel?
- Een 21-jarige jonge man die door medicatiegebruik last heeft van bijwerkingen: Wat is de beste aanpak als hij lijdt onder het gebruik van een antipsychoticum?
- Een 58-jarige gevluchte man met taalbarrière, vermoedelijke psychische problemen, maar vooral veel somatische klachten: Waar kan hij terecht om zowel zijn fysieke als psychische problemen aan te pakken?
Naast de praktische oplossingen, kwamen er uit de evaluaties van de tafels ook interessante succesverhalen. De huisarts wordt meer gesteund in de zorg rondom de patiënt en de kennis van andere zorgprofessionals wordt steeds beter benut. Door verdiepende vragen te stellen rondom de casus vanuit verschillende domeinen komen er vernieuwende ideeën bij de indiener die is vastgelopen. Ook levert het overleg belangrijke signalen op over knelpunten op systeemniveau. Dit was ook één van de andere doelstellingen. Die worden direct opgepakt of meegenomen naar een regionaal GGZ-overleg. Zo zijn er oriënterende gesprekken gestart over het verdelen van de crisisdiensten, uitlenen van personeel en het eerder door- en uit laten stromen naar lichtere vormen van zorg.
Kortom: de Overlegtafel GGZ Gelderse Vallei werkt!
Het is een belangrijke plek om samen zorg te dragen voor de zorgvragen waar de indiener niet verder mee komt en te zorgen voor betere samenwerking, snellere afstemming en betere zorg voor de inwoners. De tafel zal naar verwachting verder worden doorontwikkeld, waarbij Mura haar rol als coördinator overdraagt aan de betrokken partijen en in 2025 nog betrokken blijft bij de evaluaties.
Dit artikel is geschreven door Mura Zorgadvies.