Uitgelicht: Coalitie Mentaal vitaal

Meer inwoners van de Gelderse Vallei mentaal vitaal maken, zodat ze veerkrachtiger zijn en volwaardig kunnen meedoen in een inclusieve, zorgzame samenleving. Dat is het doel van de coalitie Mentaal vitaal. Programmamanager Carla Lens vertelt wat de coalitie oplevert en welke plannen er zijn.
Waarom aandacht voor mentale vitaliteit?
Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de gezondheid in de regio te verbeteren, is mentale vitaliteit noodzakelijk. Uit het regiobeeld blijkt dat 6% van de inwoners een hoog risico loopt op mentale kwetsbaarheid en 45% een matig risico. De verschillen tussen wijken zijn groot, wachttijden in de GGZ te lang en de huidige organisatie van de mentale zorg is te kostbaar. Daarom richt de coalitie zich op het versterken van mentale veerkracht, met een focus op volwassenen.
Hoe pakken jullie dit aan?
De coalitie werkt domeinoverstijgend en benut bestaande initiatieven en organisaties zoals het Wiel Wageningen, het project “Versterken eerste lijn” en Thuis Wageningen (pilot inwonersparticipatie).
Carla: “Dat bij alle projecten meerdere domeinen betrokken zijn, is een kracht van de coalitie. We krijgen de mens als geheel goed in beeld. Binnen de coalitie verloopt de samenwerking echt heel fijn. Iedereen is gedreven, weet elkaar te vinden en heeft ook begrip voor elkaars onmogelijkheden. Dat is al een bijzondere ontwikkeling.”
Wat levert deze aanpak op?
De coalitie werkt aan de volgende vijf projecten:
- GGZ in het netwerk
- Overlegtafel GGZ – waar al 46 complexe zorgvragen zijn besproken
- Triage-coördinatiepunt
- Netwerk laagdrempelige steunpunten
- Preventieprogramma
Carla: “De GGZ-overlegtafel bijvoorbeeld, loopt al goed. Aan deze digitale tafel worden complexe zorgvragen besproken door medewerkers van de gemeenten en zorgverleners van de huisartsenpraktijk en GGZ. Verdeeld over 23 overleggen zijn al 46 casussen behandeld. Daarnaast is de snelle toets eind 2024 goedgekeurd en wordt het transformatieplan opgesteld, waarin concrete afspraken en financiële middelen worden vastgelegd.”
Een andere kijk op zorg en ondersteuning
De coalitie streeft naar een inclusieve samenleving, waarin mensen meer naar elkaar omkijken en ondersteuning uit de eigen omgeving normaler wordt. Carla: “We hebben vragen van zorg en ondersteuning de afgelopen decennia zo genormaliseerd dat mensen eerder naar de huisarts gaan dan in hun eigen omgeving om hulp vragen. Familie, netwerk, naasten, buren etc. mogen weer een grotere rol spelen in elkaars leven. De rol van zorgprofessionals verschuift daarmee ook: zij mogen netwerken actiever betrekken en zichzelf op termijn overbodig maken. Dit vraagt om betere samenwerking over domeinen heen. Specialistische GGZ blijft nodig, maar veel hulpvragen kunnen op een andere manier worden opgelost.”
Het programmateam
In het programmateam zitten professionals van: Gemeente Ede, Iriszorg, Pro Persona, Gemeente Veenendaal, Malkander, Welzijn Rivierstroom, HAGV, Mura Zorgadvies en VGGM. Heb je een vraag of idee? Dan kun je bij het programmateam terecht.